Varför använder inte medarbetarna stödet som finns?

Många arbetsgivare investerar mer pengar i stödinsatser än någonsin, men medarbetarna fortsätter att må dåligt. Vi har ett nytt problem att lösa – medarbetarna använder inte stödet!

Skriven av
John Eloff
den
30/1/2025
Kategori
Krönika

Många arbetsgivare investerar mer pengar i stödinsatser än någonsin, men medarbetarna fortsätter att må dåligt. Vi har ett nytt problem att lösa – medarbetarna använder inte stödet! Arbetsgivare vill hjälpa, men insatserna landar ofta i ett vakuum. Vi utgår från att tillgången till stöd räcker för att människor ska använda det – men faktum är att vi behöver inspireras lite av reklambranschen.

Det sitter i huvudet

Det visar sig att många medarbetare inte känner till, eller vågar utnyttja, den hjälp som finns tillgänglig. Då blir det förstås detsamma som att hjälpen inte finns. Upplevelsen blir därmed att de är helt ensamma med sina problem. Inte konstigt att de fortsätter må dåligt!

Forskningen visar på ett fåtal återkommande skäl till för varför medarbetare inte utnyttjar tillgängligt stöd:

  • Medarbetaren är rädd att upplevas svag
  • Medarbetaren upplever inte själv att den är i behov av stöd
  • Medarbetaren förväntar sig att tillgängligt stöd är av för låg kvalitet
  • Medarbetaren tycker/tänker att det tar för lång tid att få hjälp
  • Medarbetaren känner inte till att hjälpen finns

Så, hur förändrar vi det här beteendet? Här kan vi ta inspiration från en bransch som vet exakt hur man får folk att agera – reklambranschen.

Vad vi kan lära från reklambranschen

1. ____ ger dig vingar!

Visst kan du fylla i ovanstående reklamslogan? Varför?
Vi bombarderas dagligen av massor med information, och när vi inte är i behov av diskmedel, ny cykel eller energidryck filtrerar vi gärna bort den informationen för att skydda vår stackars hjärna. Du behöver påminna dina medarbetare igen och igen och igen och igen och igen, innan det blir det självklara alternativet. En väldigt enkel men effektiv idé är att sätta upp snygg och lättläst information på insidan av toalettdörrarna på arbetsplatsen. Folk kommer att läsa den igen och igen, så när de väl behöver hjälp kommer hjälpen som annonseras där vara det självklara förstahandsvalet.

2. Kändisar får en Rolex gratis

Kändisar får en Rolex gratis för att deras armar säljer klockorna bättre än någon annan form av reklam. Vi människor gillar inte att göra som vi blir tillsagda, men åh vad vi gillar att göra som andra gör! Det är otroligt mycket mer effektivt att som chef/HR/VD berätta att man själv nyttjat en tjänst och gillade det, än vad det är att rekommendera andra att göra det. 

3. Greta Thunberg planerar din semester

Fler och fler semestrar i hemlandet. Fler och fler tar tåget istället för flyget. Det är inte för att SJ säger “Snälla ge oss dina pengar”, men däremot är det tusentals som känt sig manade i och med att Greta Thunberg förklarat hur dåligt flyg är för miljön. Av samma anledning är det exempelvis få personer som söker stöd för sin riskbruksproblematik när de blir tillsagda att söka stöd. Desto fler söker stöd när de deltagit i en föreläsning om riskbruk. Många förstår faktiskt inte att de är sjuka, många tror att de är skamligt ensamma om sina problem. Många har en övertro på kvaliteten på hjälp de kan få från nära och kära. Satsa på att informera om dåligt mående och svårigheter, och om vilken skillnad det kan göra att få professionell hjälp, så kommer fler av dina medarbetare våga söka rätt hjälp i tid. 

Att veta är inte detsamma som att agera

Det räcker inte att medarbetare vet att stöd finns – de måste känna sig trygga i att använda det. Ingen vill vara den första att räcka upp handen, och få ser sig själva som en person som "behöver hjälp". Men precis som reklam fungerar genom synlighet, repetition och social påverkan, kan vi använda samma principer. Lyft fram stödet där det syns, låt ledare och kollegor föregå med gott exempel, och skapa en kultur där det är lika naturligt att be om hjälp som att be om en kaffe. För det spelar ingen roll hur mycket vi investerar i stödinsatser om ingen vågar använda dem.

Taggar:
John Eloff

John Eloff är chefspsykolog på BlueCall och har en bred erfarenhet inom både organisationspsykologi och terapeutisk behandling. Med passion för att sprida psykologisk kunskap på ett lättillgängligt sätt är hans främsta mål att hjälpa människor förstå hur de, med enkla medel, kan ta bättre hand om sig själva och sin omgivning.