2025 blir det nordiska ledarskapet viktigare än någonsin

Geopolitisk osäkerhet och ökad protektionism gör att vi behöver ännu mer av det nordiska ledarskapet. Det handlar om globalt fokus, teknologivänlighet och förmåga till anpassning – och vi behöver...

Skriven av
Daniel Eisenberg
den
27/3/2025
Kategori
Ledarskapsstilar
Geopolitisk osäkerhet och ökad protektionism gör att vi behöver ännu mer av det nordiska ledarskapet. Det handlar om globalt fokus, teknologivänlighet och förmåga till anpassning – och vi behöver det nu.

Svenska, danska, norska och finska företag går bättre än övriga europeiska, och har gjort det de senaste tio åren. De står sig också i konkurrensen globalt, med bättre eller jämförbara rörelsemarginaler, avkastning på investerat kapital och årlig försäljningstillväxt än liknande företag i resten av världen. Det som varit nycklarna till våra framgångar är bland annat ett globalt fokus, teknologivänlighet och förmåga till anpassning. Det visar en genomgång som The Economist gjort.

Men det globala fokuset – ofta nödvändigt med små hemmamarknader – som gjort oss så framgångsrika är nu det som också gör oss sårbara. Vi lever i en tid av stark geopolitisk osäkerhet och ökad risk för protektionism. Under sin valkampanj lovade president Donald Trump att införa tioprocentiga tullar på importer från alla länder. Kanske blir det inte riktigt så illa i slutändan, men det är ändå en riskfaktor givet att en tredjedel av försäljningen för de tio mest värdefulla nordiska företagen kommer från USA.

Den geopolitiska osäkerheten kan föra med sig störningar i leveranskedjor och ökade kostnader i flera led. Samtidigt har turbulensen också en kulturell dimension, där företag som verkar i internationella och globala miljöer måste förhålla sig snabb förändring i olika sätt att arbeta, leva och se på världen.

Inför sådana utmaningar tvekar många företagsledare att gå in på nya marknader, testa ny teknik eller anpassa sin organisation efter nya arbetssätt. Självklart ligger det mycket klokskap i att göra det beprövade, det som vi vet fungerar. Problemet är att i en sådan snabb förändringstakt som vi agerar i är det gamla och det beprövade troligtvis det som inte kommer fungera i morgon. Det kommer inte öka vår konkurrenskraft.

Vi behöver i stället satsa ännu mer på det vi är bäst på:

Tänka stort, tänka globalt

Som en följd av geopolitisk osäkerhet går trenden mot en diversifiering till flera marknader för att minska riskerna. Samtidigt driver klimatförändringar, dataskydd och cybersäkerhet på ökade regulatoriska krav. Det här skapar utmaningar för företag som verkar i en alltmer komplicerad global miljö, men stora möjligheter för de som kan hantera det med rätt partners externt eller kompetens internt.

Anamma ny teknik

Från digitalisering och molntjänster till automatisering och AI – nya teknologier hjälper oss konkurrera effektivare. Det kräver en vilja att satsa nytt och smart, och vi i Norden är vana att vara snabba på bollen när det gäller att både utveckla och anamma ny teknik. Det ska vi fortsätta vara.

Arbeta och leda på nya sätt

Hybrid- och distansarbete fortsätter utvecklas mot en allt starkare norm, trots att många företag visat en vilja att gå åt motsatt håll. Troligen kommer vi snart se en mångfald av lösningar som passar olika företag, kontexter och branscher, i stället för en och samma lösning för alla. Tillsammans med psykologisk trygghet, inkludering och AI är distansarbete – även internationellt – en av de starkaste trenderna att jobba med för ledare inom i stort sett alla branscher.

För Sverige och Norden som region är det här avgörande för att behålla vår konkurrenskraft. Andra försöker göra som vi, men ingen gör det lika bra som vi. Ännu vill säga. Vill vi behålla vårt försprång måste vi fortsätta – fast med ett intensifierat fokus under 2025.

Taggar:
Daniel Eisenberg

Daniel är Head of Expansion Norden för Deel – en HR-plattform för globala team som hjälper företag att förenkla alla aspekter av att hantera en internationell arbetsstyrka. Han har över 20 års erfarenhet från tech-industrin och är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder. Daniel bor med sin familj på Lidingö, efter att ha tillbringat ett år i Kenya med familjen samtidigt som han ledde sitt team helt på distans.