Fem sätt att få distansarbete att verkligen fungera

Debatten om distansarbetets framtid har återigen blivit högaktuell. Företag som Ericsson kräver ökad närvaro på kontoret, medan många anställda föredrar att arbeta hemifrån...

Skriven av
Daniel Eisenberg
den
28/10/2024
Kategori
Företagskultur

Debatten om distansarbetets framtid har återigen blivit högaktuell. Företag som Ericsson kräver ökad närvaro på kontoret, medan många anställda föredrar att arbeta hemifrån. Enligt forskningsinstitutet Ratio skulle fyra av tio svenskar tacka nej till ett jobb om det inte erbjöd möjligheten att arbeta på distans​. Samtidigt står chefer inför utmaningen att skapa en stark företagskultur och ett fungerande samarbete när teamen är utspridda.

På Deel, ett remote-first-företag, har vi sedan dag ett anställt de mest kompetenta personerna, oavsett var de befinner sig i världen. Idag har vi fler än 4 000 teammedlemmar spridda över fler än 100 länder och 20 tidszoner​. Bara i Sverige har vi fler än 200 kunder som använder våra tjänster för att hantera allt från att anställa internationell talang till global lönehantering.

Detta har gett oss en unik inblick i vad som verkligen krävs för att distansarbete ska fungera på ett hållbart och effektivt sätt, och hur vi samtidigt kan främja innovation. Här är fem praktiska tips:

1. Skapa en stark företagskultur, även på distans

Att bygga och upprätthålla en stark företagskultur är en av de viktigaste utmaningarna för företag som arbetar på distans. Kultur sitter inte i kontorsväggarna, utan i hur vi agerar och samarbetar. Regelbundna digitala möten är viktiga för att hålla kontakten, men vi ser också till att anställda får träffas fysiskt när det är möjligt. Alla våra medarbetare har en resebudget för att kunna träffa sina kollegor på andra platser, vilket stärker banden och gör att vi känner oss som en del av ett större team, även om vi arbetar från olika platser.

2. Använd rätt verktyg och plattformar

För att distansarbete ska fungera smidigt krävs rätt verktyg för kommunikation och samarbete. Många företag fastnar i att använda för många olika system, vilket skapar onödig komplexitet. Genom att hålla antalet verktyg till ett minimum och samla allt i ett system, minskar vi ineffektivitet och kommunikationsproblem. Det gör arbetet enklare och mer strukturerat för alla i teamet. På Deel hjälper vi företag att anställa globalt utan att behöva skapa egna legala enheter, och vi ser till att HR-processerna är enkla för att underlätta hanteringen av globala team med full compliance​.

3. Sätt tydliga processer och en stark onboarding

För att undvika missförstånd och ineffektivitet är det viktigt att ha tydliga arbetsprocesser. Alla i teamet måste förstå hur arbetet ska utföras och det gäller särskilt för nya medarbetare. En genomarbetad onboardingprocess hjälper nyanställda att snabbt förstå arbetsmetoderna och integreras i teamet. Detta är avgörande för att få nya medarbetare att känna sig välkomna och bli produktiva, även när de arbetar på distans.

4. Främja balans mellan arbete och privatliv

En av de stora fördelarna med distansarbete är den ökade flexibiliteten, men det kan också leda till att gränserna mellan arbete och fritid suddas ut. För att undvika utbrändhet är det viktigt att uppmuntra medarbetarna att hitta en bra balans. Ge dem frihet att anpassa sina arbetstider efter sina behov och livsstil, och som ledare är det viktigt att visa att det är okej att prioritera livet utanför arbetet ibland. En hållbar balans mellan arbete och fritid skapar en miljö där människor trivs och presterar bättre på lång sikt.

5. Fokusera på resultat, inte närvaro

En av de viktigaste principerna i distansarbete är att fokusera på resultatet, inte var eller när arbetet utförs. Det är vad som levereras som räknas, snarare än hur många timmar som spenderas vid ett skrivbord. Detta bygger en kultur av förtroende och ansvar, där medarbetarna känner sig fria att arbeta på det sätt som fungerar bäst för dem så länge målen uppnås. 

Distansarbete erbjuder fantastiska möjligheter för företag att dra nytta av global talang och öka flexibiliteten, samtidigt som det kan innebära stora utmaningar om det inte hanteras på rätt sätt. För att lyckas krävs en genomtänkt strategi som innefattar såväl verktyg, system och processer som kultur och ledarskap.

Taggar:
Daniel Eisenberg

Daniel är Head of Expansion Norden för Deel – en HR-plattform för globala team som hjälper företag att förenkla alla aspekter av att hantera en internationell arbetsstyrka. Han har över 20 års erfarenhet från tech-industrin och är passionerad kring den globala arbetsmarknaden och de möjligheter distansarbete erbjuder. Daniel bor med sin familj på Lidingö, efter att ha tillbringat ett år i Kenya med familjen samtidigt som han ledde sitt team helt på distans.