Så tar du makten över din arbetstid i höst

Lina Ylander, VD på me+, ger tips för bättre balans: sätt gränser, skapa en realistisk kalender, gör plats för det oförutsedda, säg nej oftare och våga delegera.

Skriven av
Redaktionen
den
15/9/2024
Kategori
Intervju

Jobbhösten är i full gång och det är lätt att svepas med i tempot och stressen. Lina Ylander, VD på konsultbolaget me+, hjälper chefer och organisationer att bli mer tidseffektiva och få en bättre balans i vardagen.

- Mycket handlar om att våga sätta gränser, både för sig själv och andra. Och att faktiskt inte vara överambitiös i hur mycket man klämmer in på en dag! Det är en myt att man får mer gjort för att man har en späckad kalender, det är snarare tvärtom. Många toppchefer som jag har jobbat med upptäcker att de levererar större värde när de på pappret har mindre att göra, säger Lina Ylander.

- Det finns en stark psykologisk aspekt i att känna kontroll över sin tid. Det är ju därför egenföretagare uppger sig vara mest nöjda med sina arbetsliv, trots att de ofta jobbar mycket. Men ska man lyckas måste man aktivt vilja förändra sin approach till sitt schema - och inte minst - ha en strategi för hur det ska gå till, fortsätter hon.

Här är Lina bästa råd för hur du tar makten över din arbetstid i höst:

1. Ha en ärlig kalender
Kalendern ska spegla hur dina dagar faktiskt ser ut - inte hur de hade sett ut om du hade haft superkrafter! Gör det till en vana att alltid lägga in fem minuters paus mellan möten för att hinna sträcka på dig eller gå på toaletten - och glöm inte att lägga in restid i kalendern om du ska ta dig någonstans.

2. Gör plats för det oförutsedda
Hur ofta är det egentligen som en arbetsdag går exakt som planerat? Nästan varje dag dyker det upp något som gör att schemat kastas om - ett personalärende, ett kundsamtal eller en kris som måste hanteras direkt. Genom att aktivt ta höjd för det oförutsedda och våga ha luckor i kalendern kan du få mer kontroll över din arbetsdag - och slippa känna att du alltid ligger efter.

3. Säg nej oftare
Möten är en sådan sak som slukar mycket tid på många arbetsplatser. Behöver du verkligen vara med på allt? Våga sätta gränser, ifrågasätta möteskulturen och tacka nej till möten där du inte har en tydlig roll, eller det saknas en tydlig agenda.

4. Ta hjälp!
För många ledare jag jobbar med är det här den absolut svåraste punkten, men också den som ger störst effekt: att våga delegera och lägga sin tid där ens kompetens gör störst nytta. En bra start är att kartlägga vad man lägger sin arbetstid på idag. Vilka repetitiva uppgifter slukar tid från ditt kärnuppdrag? Hur mycket av uppgifterna kräver egentligen inte din specifika kompetens utan hade kunnat delegeras - eller automatiseras med digitala hjälpmedel?

Taggar:
Redaktionen

VDsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder allt från grundläggande informationsavsedda artiklar, till djupgående trender och vidare till tips för att få arbetslivet mer framgångsrikt.