Minskning av destruktivt ledarskap

I det svenska arbetslivet rapporterar mer än en tredjedel av medarbetarna destruktivt ledarskap, vilket kan ta formen av både aktiv fientlighet och passivt undvikande. Även subtila beteenden som...

Skriven av
Redaktionen
den
11/9/2024
Kategori
Tips

I det svenska arbetslivet rapporterar mer än en tredjedel av medarbetarna destruktivt ledarskap, vilket kan ta formen av både aktiv fientlighet och passivt undvikande. Även subtila beteenden som otydlighet eller otillgänglighet undergräver arbetsglädje och prestation. En ledning som undviker ansvar skapar en kultur präglad av osäkerhet, vilket på sikt leder till minskat engagemang och försämrad psykisk hälsa hos medarbetarna.

Förebyggande åtgärder mot destruktivt ledarskap

Rekryteringens betydelse

Noggrann rekrytering, där fokus ligger på att identifiera potentiellt destruktiva ledartendenser, är en grundläggande förebyggande åtgärd. Men att enbart anställa rätt personer är inte tillräckligt. Företag måste också tillhandahålla strukturerade processer för att kontinuerligt utvärdera och stötta sina ledare. Chefer som har rätt verktyg och arbetsmiljö kan utveckla hållbara ledarskapsmetoder som främjar tillväxt och innovation.

Skapa en kultur av öppenhet och dialog

Regelbundna, transparenta samtal mellan ledare och team är avgörande för att identifiera och åtgärda destruktiva ledarskapsbeteenden. En lyhörd organisationskultur där feedback är en norm möjliggör snabbare åtgärder när problem uppstår, vilket skyddar arbetsplatsens dynamik och hälsa.

Riktad ledarskapsträning

Funktionellt ledarskap, som fokuserar på att förbättra chefers förmåga att lyssna, motivera och hantera emotionella utmaningar, är ett kraftfullt verktyg. Genom att ge chefer färdigheterna att skapa en positiv och säker arbetsmiljö, kan destruktivt ledarskap förebyggas innan det får fotfäste.

Minskning av destruktivt ledarskap = hållbar organisation? 

Destruktivt ledarskap kan vara förödande för en organisation, men med proaktiva åtgärder som noggrann rekrytering, kontinuerlig utvärdering och riktad träning, kan företag bygga en kultur där medarbetare trivs, presterar och utvecklas. Ett inkluderande och lyhört ledarskap är centralt för att skapa en hållbar organisation som står sig stark på lång sikt.

Taggar:
Redaktionen

VDsvepets redaktion med frilansande experter erbjuder allt från grundläggande informationsavsedda artiklar, till djupgående trender och vidare till tips för att få arbetslivet mer framgångsrikt.